top of page
IMGP8589_edited_edited.jpg

LAULUTUNNIT

Laulutunneilla pääset tutustumaan omaan ääneesi ja kehittämään sen ilmaisullisia valmiuksia erilaisten harjoitusten ja valitsemiesi laulujen parissa. Perustana on terve, kestävä tapa käyttää ääntä rytmimusiikin eri tyyleissä, ja juuri sinun toiveesi ja tavoitteesi ohjaavat tuntien kulkua.

Laulutuntien aiheina esimerkiksi:

 

  • 
Terve ja tarkoituksenmukainen laulutekniikka eri tyyleissä, jotta voit ilmaista itseäsi vapaasti


  • Rento hengitys, jolloin laulaminen tuntuu ja kuulostaa vaivattomammalta


  • Erilaiset soundit, ääntöväylän "asetukset" (esim. twang)

  • 
Omasta äänestä huolehtiminen, niin ettei ääni väsy helposti

  • 
Musiikillisten taitojen kehittäminen rytmiikkaan, fraseeraukseen ja improvisointiin syventymällä


  • Esiintymistaitojen ja -itsevarmuuden vahvistaminen, sekä esimerkiksi pääsykokeeseen valmistautuminen


  • Luottamuksen kasvattaminen omaan ääneen laulu-instrumentin fysiologiaa ymmärtämällä


 

Usein kysyttyjä

kysymyksiä

En ole koskaan käynyt laulutunneilla, olen aivan aloittelija. Voinko silti tulla kokeilemaan?

Tottakai!


Et myöskään tarvitse musiikkiteorian tai nuottien tuntemusta aloittaaksesi äänesi kehittämistä. Kiinnostus ja uteliaisuus laulamista kohtaan riittävävät!

En ole koskaan käynyt laulutunnilla, mitä siellä tehdään?

Ensimmäisellä tunnilla juttelemme ensin siitä, mikä tuo sinut laulutunneille, ja millaisia tavoitteita ja toiveita sinulla on mielessäsi tuntien suhteen. Sen jälkeen valmistaudumme kehoa lämmittelemällä äänenkäyttöön, ja yksinkertaisilla ääniharjoituksilla saat makua siitä, mitä laulamisen harjoittelu voi olla. Loppuajan vietämme yleensä valitsemasi kappaleen parissa, jotta saat mahdollisuuden kokeilla oppimiasi asioita myös kappaleessa.

Säestän sinua useimmiten pianolla, tai voimme käyttää myös taustanauhoja.

 

 

Pitäisikö minun tuoda jotain mukanani laulutunnille?

Instrumenttimme kulkee koko ajan mukana kehossamme, joten tärkeintä mitä tarvitset oppitunnilla, on sinä itse.

Usein on hyvä tuoda mukana laulu, jotta voimme kokeilla harjoittelemiamme asioita heti myös kappaleessa. Tulostamalla tai kirjoittamalla kappaleen sanat paperille sinulla on myös alusta, johon kirjoittaa mahdolliset muistiinpanot.

Oma vesipullo on usein myös mukava kaveri laulutunnilla!

Minkä mittainen laulutunti minun kannattaa valita?


Yleisin oppitunnin pituus on 40 minuuttia. Silloin meillä on hyvin aikaa keskittyä johonkin asiaan, jota äänesi tarvitsee juuri nyt, ja harjoitella sitä kappaleessa. Pidempi 55 minuutin laulutunti on hyvä valinta, jos haluat työstää useampaa kappaletta kerralla, tai viettää enemmän aikaa paneutuen tarkasti teknisiin tarpeisiisi. Opettajan kanssa keskustelemalla löydät sinulle sopivimman oppitunnin mitan.
 

Entä jos en ensimmäisen tunnin jälkeen olekaan varma, haluanko jatkaa?

Ensimmäisen tunnin jälkeen voit rauhassa miettiä, olenko oikea opettaja sinulle . En voi olla paras opettaja jokaiselle laulajalle, ja se on okei, jos sinusta tuntuu, että haluat jatkaa etsimistä. :)

Kuinka paljon minun kannattaa harjoitella laulua kotona?

Tarvittava harjoitteluaika riippuu tavoitteistasi. Jos haluat kehittää taitojasi nopeasti, johdonmukainen, säännöllinen harjoittelu vie pitkälle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun tarvitsisi käyttää useita tunteja viikossa laulun treenaamiseen, vaan pikemminkin kyse on säännöllisyydestä sekä harjoitusajan käyttämisestä tarkoituksen mukaisesti; laatu ennen määrää! Jo 15-20 minuutin keskittynyt harjoittelu muutaman kerran viikossa tuo tuloksia!

Opitut asiat pysyvät mielessäsi paremmin, kun toistat niitä kotona - mieluiten jo oppitunnin jälkeen samana päivänä tai viimeistään seuraavana päivänä.

Koska kannamme instrumenttiamme aina mukanamme, voimme kiinnittää huomiota moniin äänenkäyttöön vaikuttaviin asioihin myös harjoitteluhetken ulkopuolella; hengitykseen keskittyminen, asennon huomioiminen, tai esimerkiksi leuan rentouttaminen ei päästä edes ääntä! ;)

Monille laulutunnit ovat paikka rentoutua, kehittää itsetuntemusta ja nauttia laulamisesta ilman tiukkoja tavoitteita; aika vain sinua varten, kun haluat rauhoittua ja keskittyä hetkeksi vain itseesi ja ääneesi. 

 

 

Kuinka usein minun kannattaa käydä tunneilla?

Kehityksesi laulun saralla riippuu monista asioista, ja on myös yksilöllistä mikä tahti kenellekin sopii parhaiten.

Viikottainen laulutunti on tehokas tapa kehittää ääntäsi, koska saat palautetta ja ohjausta usein. Opitut asiat pysyvät tuoreina mielessä, ja meillä on mahdollisuus hienosäätää asioita äänessäsi säännöllisesti.

Joidenkin aikatauluihin tunti joka toinen viikko sopii paremmin, mahdollistaen silti säännöllisen tahdin pitäen oppimisen jatkuvana.

Kun kokemusta on jo kertynyt enemmän, satunnaisempi tunneilla käynti voi toimia hyvänä "tsekkauksena" siitä missä mennään, ja mihin asioihin sinun kannattaisi seuravaksi kiinnittää huomiota harjoitellessasi. 

Jos sinusta tuntuu, että olet laulupolkusi alussa, suosittelen tapaamista aluksi mieluiten viikottain. Silloin saat hyvän käsityksen siitä, mitä laulun harjoitteluun kuuluu, eivätkä uudet opitut asiat unohdu ennen seuravaa tuntia.

Olen edelleen todella hermostunut!

Uuden oppimiselle antautuminen ON aika jännittävää!  Laulutunneilla käyminen kuitenkin todennäköisesti laajentaa mukavuusaluettasi vähitellen, ja laulaminen ja omaan ääneesi tutustuminen ovat myös erinomaisia tapoja syventää itsetuntemustasi.

En ole paikalla arvioidakseni tai muuttaakseni sinua, vaan auttaakseni sinua tekemään asioita joita jo teet, helpommin ja vapaammin!

Lisää kysymyksiä mielessä?

Autan mielelläni!

bottom of page