top of page
Laulunopettaja Heta Nykänen_edited.png

HEI!

Olen Heta (s. 1991), laulaja ja pop/jazz-laulunopettaja. Olen musisoinut lapsestani lähtien, ja sittemmin esiintynyt erilaisten musiikkityylien parissa solistina, taustalaulajana, kuorojen ja yhtyeiden jäsenenä, sekä huilistina.

Valmistuin ensin muusikoksi Jyväskylän Ammattiopistosta, ja myöhemmin musiikkipedagogiksi  (Metropolia AMK, Helsinki) pääineenani pop-jazz laulu. Lauluopinnot veivät minut vuonna 2017 vaihto-opintoihin eteläiseen Saksaan, Freiburgiin, jonne jäin opintojeni jälkeen kahdeksi vuodeksi asumaan laulunopetusyrittäjänä toimien. Opetuskokemusta onkin siis kertynyt vuosien aikana niin yksityisenä opettajana kuin oppilaitoksissakin, sekä Suomessa että Saksassa.

Syksystä 2021 lähtien täydennän osaamistani musiikkikasvatuksen maisteriopinnoissa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

  • Black Instagram Icon

Laulutrio Eloweenas

AJATUKSIANI OPETTAMISESTA

Olen vakuuttunut siitä, että jokainen voi kehittyä laulajana, jos vain kiinnostusta ja intoa laulamista kohtaan löytyy. Sopivilla työkaluilla ja ohjauksella jokaisen on mahdollista kehittää haluamiaan asioita omassa äänessään.

Opettaminen on ollut minulle luonteva muusikkouteni jatke. Olen kamppaillut ääneni kanssa, ja tiedän miltä tuntuu, kun ei tiedä kuinka päästä eteenpäin. Olen kuitenkin äärimmäisen kiitollinen monille loistaville opettajilleni, jotka ovat auttaneet minua eteenpäin ja luoneet uskoa siihen, että ahkeralla työllä voin kehittyä, ja esimerkiksi helpottaa äänenkäyttöäni huomattavasti.  Olen oppinut käyttämään ääntäni sen väsymättä nopeasti, laajentamaan ilmaisullista ja äänellistä skaalaani huimasti, ja nauttimaan laulamisesta tavoilla joiden en tiennyt olevan edes mahdollisia. Siksi opetan. Koska tiedän sen turhautumisen, ja tiedän, että siitä on mahdollista päästä eteenpäin.

Rakastan opettaa laulun tekniikkaa, ja opetukseni pohjautuu suoraan faktoihin, ymmärrykseen ihmiskehon anatomiasta ja fysiologiasta. Laulutekniikan opiskelu ja opettaminen on minulle antoisaa, koska haluan poistaa esteitä ajatuksen ja äänen väliltä - poistaa jännityksiä ja vähentää ilmaisua rajoittavia äänenkäyttötapoja.

Tunneillani haluan kuitenkin koko ajan pitää läsnä sen, miksi laulamme: Ilmaisemisen ilosta ja tarpeesta, tarpeesta kommunikoida, jakaaksemme, tunteaksemme, liikuttaaksemme ihmisiä ympärillämme. Vahvistaaksemme itsetuntemustamme, rikkoaksemme rajojamme, rentoutuaksemme, tai ihan vain siksi että laulaminen ja musiikin tekeminen tuntuu niin hyvältä!

bottom of page